Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
 
 

Annonce


Gensyn på dk4: Balletsamtale med Erik Aschengreen

Det var en fest, da dk4´s Frantz Howitz og en række gæster fra ballettens verden hyldede ”Doktor Dans” under et to timer langt talkshow i 2010. I det lille, intime studie sad publikum og klukkede med, mens Erik Aschengreen fortalte historier fra sit liv i ballettens tjeneste.

I samtalen kan man få en masse at vide om ballethistorie og Erik Aschengreens liv i bl.a. Paris og som lektor i Dansevidenskab på Københavns Universitet. Imellem samtalerne vises klip fra nogle af de balletter, der står Erik Aschengreens hjerte nær, og der er historiske gensyn med dansepersonligheder som Margot Lander og Erik Bruhn.

Dinna Bjørn har valgt at hylde vennen og samarbejdspartneren Erik Aschengreen med en mimisk ”tale” til musik fra balletten ”Napoli”. I mime fortæller hun, at Aschengreen anmelder, hvad han ser med sine øjne og fatter med sin forstand, men først og fremmest har han hjertet med. Noget lignende fortæller balletchef Nikolai Hübbe med ord: ”Det er Terpsichore (dansens muse), der har skabt Erik”.

Helt så harmonisk var forholdet mellem Hübbe og Aschengreen ikke altid, dengang Aschengreen var lærer i ballethistorie på Balletskolen. Engang var Nikolai så ”uartig”, at Aschengreen kom til at slå ham oven i hovedet med en lineal – der knækkede. Brødebetynget måtte han gå til skolens forstander Lise Scherfig og beklage det skete. ”Åh – det var godt, at det var Nikolai”, var hendes reaktion, ”han har sådan nogle fornuftige forældre”.

At Erik Aschengreen kom til at sætte et menneskeligt præg på de dansere, han underviste på Balletskolen, er Peter Bo Bendixen et godt eksempel på. ”Han bragte mig ind i voksenverdenen”, fortæller den nuværende balletchef for Pantomimeteatret og mindes en aften hjemme hos Aschengreen. Han og resten af balletholdet havde set filmen om den store danser Nijinsky, der tydeligt var homoseksuel, og spørgsmålet ”er mandlige dansere bøsser” blev heftigt diskuteret hjemme hos lærer Aschengreen. Den aften faldt mange ting på plads for de unge dansere, og Peter Bo Bendixen og de fleste andre med ham er i dag almindelige familiefædre – blot med et usædvanligt job. ”Da jeg sent om natten gik hjem efter vores aften med Erik Aschengreen, følte jeg det som et stort privilegium at kende ham”, fortæller Peter Bo Bendixen bl.a. En fordom om mandsdansere og deres seksualitet var dementeret af en fintfølende Erik Aschengreen, der for øvrigt aldrig har fortiet, at han lever i forhold med en mand.

Erik Aschengreen er i dag 82 år.

Annonce

 
       
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.

Annonce