Om 24 minutter
Gensyn på dk4
 
 

Annonce


Gensyn på dk4: Krigens pris

Flammen & Citronen - den rigtige historie, fortalt af kvinden, der så Flammen dø. Virkelighed og fiktion flyder sammen i storfilmen om besættelsens modstandsfolk. Den virkelige historie er mere nuanceret og kan opleves på dk4.

”Flammen” døde for fødderne af Elisabeth Bomhoff - den 18. oktober 1944. Dræbt af den giftpille han havde fået af Bomhoff - og som han slugte, da Gestapo trængte ham op i en krog ude i en strandvejsvilla nord for København. Tyskerne havde slæbt den døende modstandsmand ned ad trapperne, så hans hoved dunkede mod hvert eneste trappetrin. Flammen udåndede på entregulvet neden for trappen, mens de tyske soldater holdt Elisabeth Bomhoff og villaens beboere op. Sådan slutter et af besættelsestidens mest dramatiske kapitler. Elisabeth Bomhoff blev arresteret og ført til en uvis skæbne i først Vestre Fængsel og siden Frøslevlejren.

Da dk4 mødte Elisabeth Bomhoff, var hun 96 år gammel, og skønt helbredet ikke længere var det bedste, huskede hun stadig krystalklart. Ikke bare de dramatiske minutter i strandvejsvillaen, hvor hun havde søgt tilflugt sammen med Flammen, da jorden for alvor begyndte at brænde under de to medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske. Men også i nuancer og detaljer alle de andre dramatiske begivenheder med stikkerlikvideringer, sabotage og den evige angst for at blive angivet.

Efter krigen gik der 25 år før Elisabeth Bomhoff kunne tale med andre om sine oplevelser – og kun nødigt – men i dk4’s dokumentarprogram Krigens Pris tager hun seerne med til nogle af de steder, der har haft betydning for hendes historie – herunder Vestre fængsel og Frøslevlejren. Det er samtidig en historie om kærlighed og venskab – og sorgen over dem, som ikke overlevede krigen.

Den 28. maj 2014 døde Elisabeth Bomhoff i en alder af 102 år. Æret være hendes minde.


”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se eller gense skatte fra dk4’s tv-arkiv. Selv om udsendelsernes tekniske kvalitet kan virke gammel, eller nu afdøde personer medvirker, kan der stadig være guld at hente.
Vi håber I nyder ”Gensyn på dk4”.

Annonce

 
       
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.

Annonce