Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Livsvalg: Jagten på lykken

Vi mennesker er på evig jagt efter lykken. Venter den bag det næste hjørne i form af rigdom, skønhed og succes – eller ligger den et helt andet sted?

Er du lykkelig? Det burde du være, for vi – danskerne - er et af verdens lykkeligste folk. På Institut for Lykkeforskning forsøger professor i økonomi, Christian Bjørnskov, at kortlægge, hvilke faktorer, der har indflydelse på, om vi oplever lykke. Det er ikke tilfældigt, at det er netop er økonomerne, der jager lykken i forskningen, for økonomi og penge har en betydning for, om vi er tilfredse med vores liv. Det samme har tillid, tryghed og de nære ting.

”Jeg holder af hverdagen
Mest af alt holder jeg af hverdagen
Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt
der alligevel ikke er helt så kendt
Familiens på en gang fortrolige og efter søvnens fjernhed fremmede ansigter

Morgenkyssene
Postens smæld i entréen
Kaffelugten
Den rituelle vandring til købmanden om hjørnet efter mælk, cigaretter, aviser -
Jeg holder af hverdagen”

Vi er tit glade for at citere Dan Turèlls digt om hverdagen, men hvis det nu virkelig er de nære ting, relationer osv., der giver os den der lykkefølelse, og ikke det materielle, hvorfor styrter vi så rundt og har så travlt med at gøre karriere, tjene flere penge, købe et større hus eller en båd, og får både stress, depressioner og psykiske sammenbrud over, at naboens båd alligevel er større, eller vores egen båd stadig ikke er stor nok? Det vil Chr. Bjørnskov bl.a. belyse i programmet.

Familien Melgaard er et levende eksempel på, at det er den nære hverdag, der gør dem lykkelige. De - far, mor og to børn – har taget fri for sammen at kunne rejse ud i verden, og de har sendt et dejligt og livsbekræftende videopostkort ind til LIVSVALG, hvor de fortæller om fordele og ulemper ved at dyrke den helt nære hverdag.

En ting, der især for kvinder ofte forbindes med lykke, er at se godt ud. Og for at komme til det, opsøger stadigt flere kvinder (og mænd) kosmetiske klinikker, der ved hjælpe af injektioner med fx Restylane kan ændre ansigtets udseende.
Thomas og Anne Birgitte Uhlig har en klinik for kosmetiske behandlinger på Frederiksberg. Thomas er læge og Anne Birgitte er sygeplejerske, og de vil i programmet vise, hvad en filler-behandling med Restylane kan gøre for et ansigt. Det er første gang, vi på dk4 viser en filler-behandling live, og på de to billeder her på siden kan man se effekten på modellen Tine. De to billeder er taget under samme lydforhold, men efter behandling.

livsvalg jagten_paa_lykken_fore-efter1_lillelivsvalg jagten_paa_lykken_fore-efter2_lille










Lykke kan sidde mange forskellige steder, herunder også i hjernen, og derfor kommer hjerneforskeren Troels W. Kjær i studiet, hvor han vil fortælle noget om de lykkehormoner, for det er såmænd hormoner, der giver os den der følelse af, at alt er såre godt.

Det er desværre ikke alle, der oplever den lykke, der ligger i den nære hverdag, i tiden med familien, i det at gøre gode ting for sig selv. Selvom vi er verdens lykkeligste folk, lider vi af angst og depressioner som aldrig før. Og desværre ser det ud til, at den traditionelle behandling ikke gøre os lykkeligere, men det er der heldig vis nye terapeutiske metoder, der gør. Pia Callesen, der er psykolog, kommer og fortæller om metakognitiv terapi, der har vist sig at være meget effektiv i behandlingen af depressioner. Ganske kort og enkelt forklaret, arbejder terapeuten i metakognitiv terapi med at forstærke patientens gode oplevelser. For der er altid noget at være glad og taknemmelig for, uanset, hvordan verdens ellers ser ud.

Trænger du til at styrke din lykkefølelse her og nu, er der flere ting, du faktisk selv kan gøre uden større besvær:
  • Gå en tur – kom ud i naturen.
  • Lyt til musik – det skulle være den hurtigste genvej til lykken, at lytte til noget musik, du holder af
  • Positive tanker – tænk på det, der er godt og som fungerer i dit liv


Om serien
I en serie på seks programmer tager Anne Absalonsen livtag med emner inden for sundhed, krop og videnskaben bag, men også med noget af det, der ikke kan måles og vejes, det, vi tit – i mangel af bedre – kalder det alternative. Anne Absalonsen og hunden Nelson inviterer i hvert program spændende gæster ind i et følsomt lounge-studie for at tale om, hvordan de har truffet essentielle LIVSVALG eller hvad deres særlige forudsætninger betyder for den måde, de vælger at leve på. Det er ikke kun snak, for der bliver bl.a. også danset, malet, musiceret og kokkereret i de seks udsendelser, hvor tonen er let, men emnerne vægtige.


Livsvalg Tiltraekning_intro_lille





   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.